V petek, 20. novembra, smo obeležili dan slovenske hrane ter z njim sovpadajoč projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Pobudnik le-tega je Čebelarska zveza Slovenije. Če ne drugače, si ga bomo sigurno zapomnili po tem, da smo ga zaradi trenutnih epidemioloških razmer počastili precej drugače.
18. novembra leta 2011 se je tako prvič v slovenske vrtce in šole dostavilo 19 tisoč kilogramov kruha, 2 600 kilogramov masla, 53 600 litrov mleka, 3 220 kilogramov medu in 32 tisoč kilogramov jabolk, vse slovenskega izvora.
Nameni projekta so v prvi vrsti izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in mladostnike, vzporedno z njimi pa tudi širšo javnost o:
- pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
- pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva,
- o pravilnem ravnanju z odpadki,
- o pomenu zdravega načina življenja, ki vključuje predvsem gibanje in izvajanja športnih aktivnosti.
Ta dan, torej v petek, smo ure razširjenega programa v prvi vrsti namenili prav naši, lokalni, slovenski hrani, pomenu slovenskega kmeta in čebelarja, predvsem pa zdravju in gibanju.
Učenci Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci so od svojih razrednikov prejeli navodila, kako naj kljub temu, da so doma, izvedejo tradicionalni slovenski zajtrk.
Fotografije vam bodo povedale svojo zgodbo.
učiteljica Vesna